Słodycze stanowią doskonały sposób na wypromowanie swojej działalności i zwiększenie rozpoznawalności firmy. Ze względu na niską cenę, na ich zakup decydują się zarówno małe firmy, jak i przedsiębiorstwa o międzynarodowym zasięgu. Warto tu zdawać sobie sprawę z faktu, że im więcej słodkości tego typu zamówimy, tym niższa będzie ich cena jednostkowa. Tego typu produkty dostępne są w wielu różnych rodzajach. Do wyboru mamy tu między innymi rozmaite cukierki. Miłośnicy gotowania pokusić mogą się o samodzielne przyrządzenie ich w zaciszu domowej kuchni. Jak to zrobić? Podpowiadamy!Słodycze reklamowe, które od wielu lat cieszą się niesłabnącą popularnością wśród polskich firm to między innymi karmelki. Jak sama nazwa wskazuje, przyrządza się je na bazie karmelu, który wykorzystać można także do tworzenia domowej roboty lizaków o rozmaitych kształtach. Kluczową kwestią podczas przygotowywania domowej roboty karmelu jest odpowiednia temperatura.
Aby przyrządzić takie słodycze reklamowe, potrzebny jest 1 kilogram cukru, kilka kropli kwasu winiawego, woda oraz opcjonalnie barwnik. Wspomniany izomat cukierniczy jest wykorzystywany w cukiernictwie. Jego działanie jest zbliżone do cukru. Pozwala on pracować w nieco niższej temperaturze co, jak już zostało wspomniane, odgrywa tu znaczącą rolę. Osoby nie dysponujące tym składnikiem, z powodzeniem ograniczyć mogą się do przyrządzenia karmelu wyłącznie na bazie cukru oraz wody. Wymagana jest tutaj jedynie odrobina cierpliwości i wyczucia.
Jak krok po kroku wykonuje się takie Słodycze Reklamowe? Najpierw do garnka wsypujemy cukier, dodajemy wodę i podgrzewamy. Doprowadzamy całość do temperatury około 170 stopni Celsjusza. Najlepiej posłużyć się tutaj specjalnym kuchennym termometrem. Kolejny etap to wstawienie garnka do miski z wodą tak, aby przerwać proces karmelizacji. Przyrządzoną w ten sposób masę wylewamy na matę i zagniatamy, ochładzając ją w ten sposób. Następnie przeciągamy w taki sposób, by utworzyły się pęcherzyki powietrza.